MúzeumDigitárTolna
STRG + Y
de
Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár [PVM.TT.2010.2.14.2]
Sztálin Vasmű Emlékérem (Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár CC BY-NC-SA)
Herkunft/Rechte: Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár (CC BY-NC-SA)
1 / 3 Vorheriges<- Nächstes->

Sztálin Vasmű Emlékérem

Zitieren Datenblatt (PDF) Entfernung berechnen Archivversionen Zum Vergleich vormerken Graphenansicht

Beschreibung

A TT.2010.2.14.2.-es leltári számon egy érdekes érmet őriz a városi múzeum, melyet 1951-ben adta ki a kohó- és gépipari miniszter „Sztálin Vasmű Emlékérem” néven. A Rákosi-korszaknak (1947-1956) nevezett pár év az ország XX. századi történetének közismerten az egyik legkeservesebb időszaka volt. Az embertelen törekvés a hagyományos értékek leépítésére, az egypárti kommunista diktatúra kiépítésere elhibázott gazdaságpolitikai döntésekkel is járt, melyek egyik legfontosabb eleme a szovjet mintára történő erőltetett iparosítás volt. Az olyan jól ismert szlogenek, mint a „Szél és acél országa leszünk!” jellemezték a sokszor alaptalan és átgondolatlan ipari és egyéb fejlesztéseket.
A nagy ipari beruházások legfontosabbika és a korszak egyik jelképe a Dunai vagy ahogy később pár évig nevezték, a Sztálin Vasmű volt. Magyarország akkori legnagyobb ipari beruházását korábban még Mohácsra tervezték, de a jugoszláv-magyar „kapcsolatok” miatt végül a biztonságosabbnak ítélt Dunapentele mellett döntöttek. Így került sor az építkezés megkezdésére a már kijelölt helyszínről áthelyezve a kubikusokat 1950 májusában. Az magyar viszonylatban hatalmas építkezésekre az ország minden részéből toboroztak munkásokat (így Paksról is), mint arról a Tolnai Napló 1951 január 28.-i számában beszámolt a „Tolna megye fiatalsága még jobb munkával bizonyítja be a Párt iránti hűségét, szeretetét” című cikkében.: „ … Harcot folytatnak fiataljaink a Dunai Vasmű felépítéséért. Megyénkből eddig 500 fiatal ment el Dunapentelére dolgozni.” Érdekesség, hogy akárcsak a környék más építkezéseire, így a vasműhöz is nagy mennyiségű építőanyagot biztosított a Paksi Téglagyár. Ugyanakkor ezek minősége szintén a Tolnai Napló két nappal későbbi száma szerint nem volt mindig „megfelelő”, mert a lapban a „Szüntessék meg a selejtes téglák gyártását a Paksi Téglagyárban, adjanak népgazdaságunknak minőségi építőanyagot” című dörgedelmes cikkében arról számolt be, hogy a paksi tégla „a saját súlyát nem bírta el, … 50 százaléka eltörött és szétmorzsolódott a berakásnál és a szállításnál” a vasműhöz.
Maga az építkezés évekig eltartott, 1954-ben adták át az első nagyolvasztót Rákosi Mátyás és Nagy Imre jelenlétében. A községből kiépülő szocialista iparváros a „dolgozók javaslatára” (mi másra) 1951-ben felvette a Sztálinváros nevet, a kohó pedig Sztálin Vasmű lett. A politikai helyzet változásával 1956 végén ez újra Dunai Vasmű lett, míg magát a várost már csak a Kádár-korszak elején, a konszolidáció jegyében nevezték át Dunaújvárosra.
Az építkezés kapcsán a minisztertanács 1951 március 10-én rendelte el határozatában az emlékérem alapítását, melyet először Zsofinyecz Mihály kohó- és gépipari miniszter adott át 1951 májusában. Érdekesség, hogy az emlékérme első változatában még „Dunai Vasmű” szerepelt, mint arról a Népszava cikkében is beszámolt április 21-i számában. Később már a vasmű és a város átnevezése kapcsán a „Sztálin Vasmű Emlékérem 1951” körirat szerepelt az érmen az év novemberétől, ilyen a városi múzeum példánya is. Az emlékéremnek két fokozata volt, bronz és ezüst, évente kétszer (május 1-én és november 7-én) adták át azoknak, akiknek munkáját kiemelkedőnek ítélték a vasmű építése szempontjából. Az ezüst fokozathoz kettő, míg a bronzhoz egy év megszakítás nélküli kiváló munka volt a feltétel, a norma megfelelő teljesítése mellett, igazolatlan műszakmulasztás nélkül. Az érem anyaga bronz, átmérője 41,3 mm, vastagsága 1,7 mm, a szalag mérete: 50 x 12 mm. Az emlékérmet 1954-ig adták át az arra kijelölt dolgozóknak. A körmezőben fogaskerék látható melyen ötágú vörös csillag fekszik. Ritkább változatain csak a „Kohászati Miniszter” felirat szerepelt a szalagon.

Material/Technik

Fém, bronz/gyári

Maße

Átmérő= 41,3 mm, Vastagság= 1,7 mm, Szalag mérete: 50 x 12 mm

Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár

Objekt aus: Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár

A paksi Városi Múzeumot 1993-ban alapította a város önkormányzata. Az intézmény 1994-ben kezdte meg működését az óvárosban található, egykor...

[Stand der Information: ]

Hinweise zur Nutzung und zum Zitieren

Die Text-Informationen dieser Seite sind für die nicht-kommerzielle Nutzung bei Angabe der Quelle frei verfügbar (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Als Quellenangabe nennen Sie bitte neben der Internet-Adresse unbedingt auch den Namen des Museums und den Namen der Textautorin bzw. des Textautors, soweit diese ausdrücklich angegeben sind. Die Rechte für die Abbildungen des Objektes werden unterhalb der großen Ansichten (die über ein Anklicken der kleineren Ansichten erreichbar werden) angezeigt. Sofern dort nichts anderes angegeben ist, gilt für die Nutzung das gerade Gesagte. Auch bei der Verwendung der Bild-Informationen sind unbedingt der Name des Museums und der Name des Fotografen bzw. der Fotografin zu nennen.
Jede Form der kommerziellen Nutzung von Text- oder Bildinformationen bedarf der Rücksprache mit dem Museum.