MúzeumDigitárTolna
STRG + Y
de
Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár [PVM.TT.2000.5.1.2]
PPS 1941 M típusú szovjet géppisztoly fa tussal (Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár CC BY-NC-SA)
Herkunft/Rechte: Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár (CC BY-NC-SA)
1 / 2 Vorheriges<- Nächstes->

PPS 1941 M típusú szovjet géppisztoly fa tussal

Zitieren Datenblatt (PDF) Entfernung berechnen Archivversionen Zum Vergleich vormerken Graphenansicht

Beschreibung

PPS 1941 M típusú szovjet géppisztoly fa tussal. 1942 elején rendszeresítették. Egyes és sorozatlövésre is alkalmas, az üzemmódváltó az elsütő billentyű előtt található. A cső belsejét krómozták az ellenállóképesség fokozása érdekében. A PPS-41 géppisztoly valószínűleg a tíz legjobban ismert kézifegyver egyike a világon. Gyakorlatilag minden a keleti fronton játszódó második világháborús filmben vagy videójátékban látható, jellegzetes alakjával könnyen felismerhető. Magyarországon egyszerre vált a terror és a szabadság jelképévé a háború utáni szovjet megszállás és 1956 eseményei során. Története 1940-re nyúlik vissza, a Vörös Hadsereg ekkor határozta el a nem túl sikeres Vaszilij A. Gyegtyarjov által tervezett PPD-40-es géppisztoly leváltását. A PPS-41 vezető fegyvermérnöke Georgij Szemjonovics Spagin (1897-1953) katonaként részt vett az első világháborúban, majd a vörösök oldalán a polgárháborúban is. 1920-tól esztergályosként dolgozott a kovrovi fegyvergyár tervezőirodájában. Szorgalma és tehetsége a fegyvertervezésben felkeltette Gyegtyarjov érdeklődését, aki felkérte asszisztensének. Később már egyedül is dolgozott, első jelentős önálló munkája egy harckocsira is szerelhető 7,62 mm-es golyószóró volt. 1940-ben kezdett el dolgozni a PPS-41 tervein, mely később a háború egyik legnagyobb darabszámban gyártott kézifegyverévé vált. A háború alatt még több fegyvert tervezett a szovjet haderőnek. A győzelem után egészsége megromlott, a munkától visszavonult. 1953-ban gyomorrákban hunyt el, hazájának tett szolgálataiért háromszor tüntették ki Lenin-renddel. A PPS-41 géppisztoly (Spagin-géppisztoly, az orosz közkatonák gyakran csak „papasa” néven emlegették) hossza 84,3 cm, súlya tár nélkül 3,63 kg, dobtárral 5,4 kg. A fegyver mind ív- mind dobtár befogadására alkalmas volt. Az ívtár kapacitása 35, a dobtáré 71 lőszer. A harcokban a kétszeres lőszermennyiség miatt a katonák előszeretettel dobtárral használták, ez a formája terjed is el inkább a köztudatban. Elméleti tűzgyorsasága 700-900, a gyakorlati 100 lőszer/perc, lőszere a 7,62×25 mm Tokarev palacknyakú pisztolylőszer. Kezdetben Zagorszkban gyártották, a gyárat a német fenyegetésre keletre kellett telepíteni 1941 júniusában. A háború végéig több mint 5,5 millió darab készült belőle. A szovjet győzelem után a kommunista csatlósállamok fegyveres és karhatalmi erőit fegyverezték fel vele, közel harminc államban használták hosszabb-rövidebb ideig. A szovjet hadseregnél 1947-ben az AK-47-es váltotta, mint általános gyalogsági tűzfegyver. Az angolszász csapatok nagy számban találkoztak vele a koreai és vietnámi háborúkban is, helyi fegyveres konfliktusokban ma is nagy ritkán előfordul a Föld fejletlenebb régióiban.
A kommunista éra magyar hadseregéhez egy 9 millió dolláros államközi szerződés keretében került, hivatalos megjelölése M48 (1948-as mintájú) géppisztoly volt. Később a Danuvia Gépgyár gyártotta 1948-1955 között, de kisebb számban a Lámpagyár (FÉG) is készítette. A hadseregben 1964-ig használták, azonban a határőrségnél és a belügyi alakulatoknál tovább maradt rendszerben. A magyar katonák a második világháborúban nagy számban találkoztak vele, és az orosz „Davaj, davaj!” (kb. „Gyerünk, gyerünk!”) felszólítás kapcsán a „davaj gitár” gúnynevet akasztották rá. A géppisztoly különleges szerephez jutott 1956-ban, a felkelők egyik leggyakoribb fegyvereként. (Az 50-es évek közepére több mint 150 ezer darab volt belőle rendszerben Magyarországon.) A forradalom több ikonikus képén is szerepel, például Szeles Erika Kornélia híres fotóján a kezében egy PPS-41 látható. A fiatal szakácstanuló lány 1956 november 7-én halt mártírhalált 15 évesen. Fényképe a nyugati sajtóban az 1956-os forradalom jelképe lett. A városi múzeum PPS-41 példányának fegyversorszáma 9931, leltári száma 2000.5.1.2, a Helytörténeti Bizottság gyűjtéséből került hozzánk. A fegyver érdekessége, hogy szemléltetésre használhatták, egyik oldalán a fa borítást egy szakaszon eltávolították, így látható az elsütő mechanizmus szerkezete és működése.

Material/Technik

Fém, fa/gyári

Maße

H=26,9 cm, űrméret= 7,62 mm, csőhossz 26,9 cm

Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár

Objekt aus: Paksi Városi Múzeum - Paksi Képtár

A paksi Városi Múzeumot 1993-ban alapította a város önkormányzata. Az intézmény 1994-ben kezdte meg működését az óvárosban található, egykor...

[Stand der Information: ]

Hinweise zur Nutzung und zum Zitieren

Die Text-Informationen dieser Seite sind für die nicht-kommerzielle Nutzung bei Angabe der Quelle frei verfügbar (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Als Quellenangabe nennen Sie bitte neben der Internet-Adresse unbedingt auch den Namen des Museums und den Namen der Textautorin bzw. des Textautors, soweit diese ausdrücklich angegeben sind. Die Rechte für die Abbildungen des Objektes werden unterhalb der großen Ansichten (die über ein Anklicken der kleineren Ansichten erreichbar werden) angezeigt. Sofern dort nichts anderes angegeben ist, gilt für die Nutzung das gerade Gesagte. Auch bei der Verwendung der Bild-Informationen sind unbedingt der Name des Museums und der Name des Fotografen bzw. der Fotografin zu nennen.
Jede Form der kommerziellen Nutzung von Text- oder Bildinformationen bedarf der Rücksprache mit dem Museum.